Hammarberg-orgeln

Hammarberg-orgeln

Denna orgel ska enligt

Orgelinventarium av 1991 vara byggd av Olof Hammarberg 1947. Den stod ursprungligen i Gyllenfors kapell, Gislaved, och senare i Gislaveds missionskyrka.

 

Disposition

 

En manual

Gedackt 8´

Principal 4´

Flöjt 4´

Kvinta 2 2/3´

Oktava 2´

 

Pedal

Vidhängande

 

 

"Extra-orgeln"

 

Strejkar hela industrin

finns där en reservmaskin.../P Ramel

 

När transporten av Engbergs orgel från Valbo till Södra Råda klarats av i mitten av oktober 2012 hade jag fått klart för mig att hopmonteringen skulle kräva mycket tid och många resor Hässelby-S Råda. Jag började också tvivla på att jag skulle lyckas inom rimlig tid och till rimlig kostnad.

 

Då fick jag syn på en ny annons på Blocket. Denna gång handlade det om en enmanualig orgel med vidhängd pedal som fanns i en nu såld frikyrkolokal i Gislaved. Lokalen skulle bli moské och man ville bli av med orgeln snarast möjligt. Jag fick via min telefon höra församlingens organist traktera orgeln, varpå jag strax före nyår begav mig av till Håbo där jag bokat lastbil. Kom framåt kvällningen fram till Gislaved där jag inte fick någon chans att undersöka instrumentet.

 

Jag var försenad, och det bidrog kanske till den hast med vilken de församlade nya församlingsmedlemmarna tog sig an verket att lassa in orgeln i bilen. En del pipor fick sina törnar, men det verkar bara ha fått kosmetisk betydelse. Utöver orgeln med bänk fick jag också med ett mycket vackert gammalt notställ i trä för stråkkvartett (eller annan instrumentalensemble).

 

Orgeln användes vid en välbesökt och kokande varm musikstund i S Råda missionshus 25 juli 2014, och flyttades sedan enligt planerna till Gullspångs missionskyrka där den invigdes i oktober samma år.

Nu är orgeln på plats i Gullspångs missionskyrka. Gunnar Gustafsson, Lars-Eric Rådbo, Jan Holmstrand och Thomas Brandberg fixade transporten

Lördagen 4 oktober 2014 var det invigning av den "nya" orgeln i Gullspångs missionskyrka.

Vi fick lyssna till svensk, tysk och fransk orgelmusik från olika epoker. Amnehärads församlings organist och körledare Lars Kullnes spelade och berättade.

Roland Olofsson sjöng till Helena Rådbos ackompanjemang, och Helena och Jan spelade till några unisona sånger.